Skrevet af Klavs Svendsen – 10.03.15

 

Dette er forhåbentligt starten på en masse blogindlæg, som vi kommer til at levere på ProTreatments hjemmeside. Der kommer indlæg en gang om måneden og skifter imellem fysioterapeuterne med forskellige ting inden for fysioterapi.

 

Jeg har valgt at lægge ud og skrive den første blog. Dette er et oplæg til, hvorfor vi starter med at skrive blogs.

Jeg hedder Klavs Svendsen. Jeg er medejer af ProTreatment Svinninge, ProTreatment Albertslund og Partner i ProTreatment.

Jeg har længe arbejdet med tankerne om, at vi i ProTreatment skulle have en blog, hvor fysioterapeuterne kunne komme med oplæg omkring de emner, de brænder for og en platform for jer patienter for at se, hvem vi egentlig er.

 

For et år siden begyndte jeg så småt at skrive nogle af de ting ned, som undrede mig ved patienters historier. Ud fra disse historier, som patienter kom med, begyndte jeg at stykke en top ti sammen. En top ti over ting, som JEG ville ønske folk vidste om fysioterapi, så de, i mine øjne, kunne få det mest optimale forløb.

Dette blev til et blogindlæg, som vi bringer næste gang, men processen ledte til en masse forskellige tanker og udfordringer, som jeg gik med omkring fysioterapi. Ting som vi behandlere går med hver dag.

Der er nemlig ingen fysioterapeuter, der ved alt. Derfor er det vigtigt at vi, som fysioterapeuter, er ydmyge omkring hver enkelt patient og aldrig får følelsen af, at man ikke kan lære mere!

 

Der er rigtig mange læger, som ProTreatment har et godt samarbejde med. Det er størstedelen af læger, der ønsker et godt samarbejde og kan se de kvaliteter, vi har som fysioterapeuter. Jeg gør selv en masse for at maile sammen med speciallæger og kommunikere med læger i praksissektoren, for at patienten kan få det mest optimale forløb.

Jeg synes dog der er enkelte læge, der mangler at kunne acceptere/forstå, at fysioterapeuter kan gøre en masse for de patienter, de ser i deres klinik. I stedet anbefales ventetid eller blokader ved første øjekast. Dette, mener jeg, er vores egen skyld som fysioterapeuter!

Vi er som fysioterapeuter ikke gode nok til at kommunikere og gøre opmærksom på, hvad vi kan, så læger ved at vores kompetencer kan komme i spil. Hvis vi formår at kunne kommunikere bedre med læger, tror jeg, at vi får vist vores egenskaber bedre og dermed kommer til at hjælpe flere patienter tidligt i deres forløb.

 

Dette er et lille opråb til mine fysioterapeutiske kollegaer rundt om i Danmark om at slå et slag for fysioterapien.

Vi har så mange kompetencer i vores uddannelse og i vores videreuddannelse. Men der, hvor vi mangler evner, er at følge patienter til dørs!

Vi er, som fysioterapeuter, nødt til at tage hånd om de patienter, der ikke har nogen effekt af behandlingen og guide dem sikkert igennem den rigtige udredning. Vi kan IKKE hjælpe alle! Men det er vores pligt ikke bare at sige farvel og tak, når de har lagt tusinder af kroner, uden at der er sket noget.

I disse situationer er det vores pligt at agere bindeled imellem de forskellige læger og sørge for, at patienten ikke mister overblikket eller motivationen, i et, nogle gange, meget uoverskueligt system.

 

Vi skal hele tiden hæve ambitionsniveauet på vores egne og patienters vegne, ambitioner for faget, og sætte en ære i vores faglighed som fysioterapeuter.

Jeg håber at det, der bliver skrevet her, fremover kan være med til at løfte ambitionerne og holde os op på nogle af de ting, vi gerne vil med fysioterapi.

 

Meningerne der er udtrykt i disse blogs er fysioterapeutens egen og er nødvendigvis ikke en mening som ProTreatment deler.